Att gifta sig i kyrkan är en betydelsefull tradition. När det blir tal om giftermål ser många framför sig ett bröllop med präst, kyrka och vit klänning. Men inte alla ser det så. Ett kyrkligt bröllop har fortfarande stor betydelse för många men fler och fler par ser fördelarna med andra alternativ. Vigseln kan förrättas av exempelvis en domstol, ombord på ett kryssningsfartyg eller i ett kapell på de större flygplatserna. Närheten till bröllopsresan får allt fler par att välja denna praktiska lösning.

Ett partytält i trädgården fungera också alldeles utmärkt för både vigsel och fest. Att allting finns inom räckhåll underlättar mycket, jämfört med att ha en lång transportsträcka mellan vigsel och festlokal. Att festa utomhus ger också många roliga möjligheter. Det går till exempel att bada spabad i trädgården. Till par som inte äger ett sådant kan det kanske vara en uppskattad bröllopspresent? På sajten villanytt.se kan gästerna hitta information om olika pooler att gratulera med.

Tradition och religion

Är det viktigt att gifta sig i kyrkan?Att gifta sig i kyrkan är för många inte längre en religiös handling. Många par som vigs i kyrkan gör det av traditionella skäl, då en stor del av svenskarna fortfarande tycker att det är så ett bröllop ska se ut. För de som är troende har dock ett kyrkligt bröllop en religiös mening; äktenskapet är en av livets viktigaste riter och bröllopspar som följer bibeln vill inte ha det annorlunda. Ett kyrklig vigsel kan alltså ha både en religiös och traditionell mening.

Vigselförrättare

Idag är det inte endast präster som kan agera vigselförrättare, utan även andra, med de rätta kunskaperna, har rätt att ansöka hos kommunen eller länsstyrelsen om tillstånd att viga par. Par som ska gifta sig kan därför vigas av till exempel en kollega, granne eller vän. Detta har gjort att kyrkobröllop mist lite av sin religiösa betydelse och istället banat väg för andra praktiska och roliga alternativ. I slutändan är det varken religion eller tradition som är det viktiga, utan hyllandet av kärleken.